Momenteel gesloten

Interview Hotel Zentral Zauchensee

Het duurzame hotelleven

“We verwarmen onze hotels al sinds de jaren tachtig helemaal CO2-neutraal”

Skilegende Michael Walchhofer over duurzaamheid en kunstsneeuw. Duurzaam toerisme, bestaat dat wel? Drievoudig wereldkampioen afdaling en Olympisch zilveren medaillehouder Michael Walchhofer vertelt ons hoe duurzaamheid al drie generaties lang een grote rol speelt in de hotels van zijn familie.

Sinds 2011 heb je al je skimedailles in de kast opgeborgen en zet je je 100% in voor de hotels van je familie.


“Inderdaad. Samen met mijn vijf broers en zussen groeide ik op in het hotel in Zauchensee en in de zomer op de boerderij in Altenmarkt. Ondertussen run ik samen met mijn broer Rupert onze familiehotels. Mijn broer Thomas runt de boerderij in Altenmarkt en voorziet ons van eieren, melk- en vleesproducten voor onze gasten.”

Duurzaamheid is helemaal trending. Hoe ga je daarmee om in je hotels?


“Al van kleins af aan was duurzaamheid een belangrijke factor in onze hotels. Mijn familie vond het belangrijk om lokaal geteelde producten, ook van onze eigen productie, te verwerken in onze hotelactiviteiten. Sinds de jaren tachtig verwarmen we onze hotels bovendien CO2 -neutraal dankzij een houtspaanverwarmingssysteem waarvoor we hout uit ons bos gebruiken. Tien jaar geleden besloten we om gezamenlijk een houtverwarmingssysteem te bouwen. We gebruiken hiervoor bijna 100% beschadigd hout uit Zauchtal om de warmte te genereren voor alle hotels in Zauchensee.”

Is kunstsneeuw dan wel duurzaam?


“In het klimaatdebat van de afgelopen jaren worden sneeuwkanonnen zeer negatief afgeschreven, en ten onrechte. Het totale energieverbruik van skiërs op vakantie bedraagt slechts 4% voor het skiën zelf, inclusief de besneeuwing. Voor het reizen van en naar het skigebied met de auto zitten we al aan 38%. Een milieuvriendelijker vervoersmiddel kiezen, zoals de bus van Snowtravel, kan een grote bijdrage leveren aan de bescherming van het milieu.”